Thompson + Pollari

Estrella Mountain Ranch Golf Clubhouse

Estrella Mountain Ranch Golf ClubhouseThe interim clubhouse provides the Estrella community with quality golf club, community dining and meeting space. The overall massing concept creates a ‘hilltown’ or ‘village’ grouping that gives the clubhouse a signature architectural form nestled into the topography. The service yard and Cart Barn areas are enclosed with screen walls to extend the mass of the main building down the hill. The Cart Barn was designed so that carts could plug into battery chargers recessed into perimeter piers, maintaining the interior of the yard as clear space for unhampered circulation and as a future swimming pool site.

Estrella Mountain Ranch Golf ClubhouseInterior square footage was extended through layered sunscreen bays that surround all sides of the building, providing shady entry through the courtyard area into the main Tower space and extended dining and pro shop space. Interior design focuses on modern western motifs, with dark cherry wood as the primary material for casework and trim. This project sets standards for effective, economical responses to desert climate and sustainable design in the Sonoran desert region, all on a shoe-string budget.

Completion

Spring 1999

Key Design Concepts

  • Low visual impact design with “hilltown” massing
  • Environmental stucco color scheme
  • Connected interior & exterior spaces via entry courtyard and screened bays outside the dining room
  • Shade layers through thickened walls and fabric sunscreen systems
  • Western interiors

Recognition

2000 Valley Forward - Environmental Excellence Award