Thompson + Pollari

Brave New House | Paradise Valley, Arizona

Primary form generators for this Arizona home are the large, overhanging roofs balanced across burnished concrete masonry “spine” walls that both divide and connect interior space.  Exaggerated roof overhangs control solar gain in the sun’s daily arc and across the seasons, admitting more light in cooler winter months. As with many of T+P renovation projects, the under-sized existing living spaces required reinvention, creating a domino effect within the new floor plan arrangement.  The existing living room became the new dining room, dining became sitting room, and kitchen became project room, all predicated upon construction of the new Living Room. The children’s wing remains housed in the existing bedroom wing of the house, with the Owner’s master bedroom suite relocated to the only second level space within the new plan. 

The house form balances its muscular massing with light and void, knitting interior and exterior living spaces together with controlled transparency. In the parti that connects interior space along the three primary spine walls, the main living space is poised at the front of the house, capturing a panoramic view of Camelback Mountain, the iconic feature of the Phoenix skyline. The second level master bedroom deck allows this view via a serene, tucked-away space that gives the Owners a hide-away from activities below. 

Completion

December  – 2008

Key Design Concepts

  • Eclectic design – modern yet traditional
  • Indoor / outdoor design – continuity of space and materiality
  • Large, overhanging wood roofs with exposed beams and deck
  • Living Room with stunning, full height views to Camelback Mountain
  • Burnished concrete masonry block walls act as “spines” for the house
  • Outdoor rooms supplement major spaces – dining, kitchen, living, master suite
  • Exposed structure provides finish materials for the interiors
  • Butt joint glazing systems for transparency